top of page
  • Olli Ahlroos

Tumman kentän analyysi (taidekritiikki)

Kritiikki julkaistu Liikekieli.com-verkkolehdessä


Jefta van Dinther: Dark Field Analysis

4.11.2017 klo 15:00 Kiasma-teatteri/Liikkeellä marraskuussa
Dark Field Analysis on muodoltaan kahden alastoman miehen välinen, hieman kryptiseksi jäävä keskustelu. Teoksen aikana keskustelu muuttaa muotoaan staattisesta juttelusta raastavaksi lauluksi ja häpeilemättömäksi kehovimmaksi.

Teoksen käsiohjelmassa kerrotaan, että teos on saanut nimensä ”vaihtoehtolääketieteen haarasta, jossa käänteismikroskopialla diagnosoidaan verestä lähtöisin olevia kehollisia olotiloja.” Veri on teoksen keskeinen käsitteellinen teema. Käsiohjelman mukaan se toimii analogiana ”sisään- ja ulospäin katsomiselle: oman itsen analysoinnille ja sen ylitse näkemiselle”. Raadollisimmillaan ihmiskeho esitetään verisäkkinä, jota verrataan liikkeen keinoin, milloin eläimeen, milloin robottiin.


Veri-teema ohjaa katsomaan teosta inhimillisen materiallisuuden itsetutkiskeluna, mahdollisesti myös itsetutkiskelun tutkiskeluna. Loistavan näyttämö-, valo- ja äänisuunnittelun ansiosta teoksessa ei jäädä kiinni tieteellis-materiaaliseen ja objektivoivaan ihmiskuvaukseen. Valaistus onnistuu välillä paljastamaan kehon materiana, välillä peittämään ilmeisen pintakerroksen ja tuomaan näkyviin ihmisen hengen. Mikrofonein vahvistettu laulu toimii vastaavalla tavalla. Äänentoisto tuntuu ohittavan ääntä välittävän materian ja soittavan ihmisääniurkuja katsojan omassa tietoisuudessa. Intiimille ja minimalistiselle näyttämölle onnistutaan luomaan haave- ja unikuvien kaltaisia hetkiä, joissa keho ei näyttäydy materiastaan käsin vaan jonkinlaisena painajaismaisena, verenpunaisena kangastuksena, henkisenä entiteettinä, kokonaisena historiaansa sidottuna Ihmisenä.


Materialistisen lähtökohdan rinnalle nousee siis kuvaus inhimillisestä todellisuudesta, joka ei sittenkään tyhjene veren, eikä kehon materiaalisuuteen. Mieleen nousee kysymyksiä luonnontieteen materialistisen ihmistutkimuksen rajoista ja tietoisuuden ongelmasta. Veri ei lopulta ole ainoastaan materiaa sisällämme, vaan osa immateriaalista, myyttistä ja henkistä merkityksien kenttää, joka ei tyhjene lääketieteen, biologian tai nykytaiteen objektisoivaan katseeseen.


Teostiedot:

Jefta van Dinther: Dark Field Analysis

4.11.2017 klo 15:00 Kiasma-teatteri/Liikkeellä marraskuussa

Koreografia ja ohjaus: Jefta van Dinther

Yhteistyössä esiintyjien kanssa: Juan Pablo Cámara ja Roger Reyner Sala

Valosuunnittelu: Minna Tiikkainen

Äänisuunnittelu: David Kiers

Lavastus: Cristina Nyffeler

Teksti: Jefta van Dinther, Juan Pablo Camara, Roger Reyner Sala

Koreografin assistentti: Thiago Granato

Taiteellinen neuvonantaja: Gabriel Smeets, Felix Bethge

Tekninen koordinointi: Bennert Vancottem

Valokuvaus: Max Stürmer

AD: Martin Falck

6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page