top of page
  • Olli Ahlroos

Liikkuva rorschachtesti (taidekritiikki)

Kritiikki julkaistu Liikekieli.com-verkkolehdessä


Ola Maciejewska: Bombyx Mori

7.11.2017, Stoa/Liikkeellä marraskuussa


Bombyx Mori on teos kolmelle tanssijalle. Tanssijat kävelevät normaaleissa vaatteissa valkoiselle näyttämölle ja verhoavat itsensä kauttaaltaan mustaan, kevyesti liikkuvaan silkkikankaaseen. Silkkivaate muistuttaa pään ja kaulan paljaaksi jättävää burkaa. Piilossa kangasvaatteen sisällä tanssijoilla on käsissään noin metrin mittaiset sauvat, joilla he liikuttavat ja manipuloivat kangasta. Lopputulos on hypnoottinen.


Teoksen läpi kulkeva äänimassa syntyy ainakin osittain tanssijoiden, sauvojen ja kankaan rytmikkäästä liikkeestä lavan yllä roikkuvien mikrofonien välityksellä.


Teos kumartaa amerikkalaisen, Pariisissa Art Nouveau liikkeen kärkihahmoksi nousseen tanssijan Loie Fullerin suuntaan.
Suuret valkoiset silkkivaatteet ja niiden hypnoottisella liikkeellä tuotettu vuorovaikutus liikkuvan materian, valojen ja äänien kanssa oli aikoinaan Fullerin merkittävä innovaatio. Bombyx Mori vaikuttaa muutenkin ennemminkin modernilta kuin postmodernilta. Siinä missä postmoderni tuntuu jo tunkkaiselta, modernismin perinteen uudelleen tutkiminen tuntuukin, ehkä vähän yllättäen, raikkaalta ja oikealta.


Bombyx Mori, rytmeineen, asuineen ja toisto-rakenteineen kumartaa ilmiselvästi myös Samuel Beckettin Quad I+II televisionäytelmän suuntaan.Bombyx Morissa (suom. silkkiperhonen) kankaan, äänien, toiston ja ihmiskehon liikkeiden avulla luotiin jatkuvaa muodonmuutoksien virtaa. Muodot vaihtelivat orgaanisesta geometriseen, liikkeet silkin keveyttä korostavasta ihmiskehon väkivaltaisuuden hyväksymiseen. Teos oli kuin tunnin mittainen liikkuva Rorschachin musteläiskätesti, joka, jos sen antoi niin tehdä, avasi tilan vapaalle assosiaatiolle ja toi piilotajunnasta öisiä näkyjä katsojan valvovien silmien eteen.


 

Teostiedot:

Ola Maciejewska: Bombyx Mori

7.11.2017, Stoa/Liikkeellä marraskuussa

Konsepti: Ola Maciejewska

Esitys: Maciej Sado, Keyna Nara ja Ola Maciejewska

Äänisuunnittelu: Alberto Novello

Valosuunnittelu: Rima Ben Brahim

Puvustus: Valentine Solé ja Jolanta Maciejewska

Tuotanto: Élodie Perrin

Valo- ja ääniapu: Thomas Laigle

14 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page