top of page
  • Olli Ahlroos

SKR PODCAST #4 – Selja Ahava ja Sami Kivikkokangas

SKR podcastin neljännessä jaksossa vieraina ovat kirjailija Selja Ahava ja psykologi Sami Kivikkokangas. Kirjallisuuden ja psykologian lisäksi podcastissa keskustellaan ihmisen kyvystä muuttua.


Voit katsoa jakson tämän sivun alalaidasta. SKR podcast on myös kuunneltavissa äänitallenteena esimerkiksi Spotifyssa, iTunesissa ja Androidin Podcast-sovelluksissa. Voit tilata SKR podcastin mobiililaitteellesi osoitteessa: https://www.skr.fi/skr-podcastSelja Ahava on Helsingissä syntynyt kirjailija ja dramaturgi, joka asuu nykyään Porvoossa. Hän on julkaissut kolme romaania, ja hänen teoksiaan on käännetty 16 kielelle. Kirjoissa toistuvia teemoja ovat menetys, muutos ja ihmisen suhde selittämättömään.


Sami Kivikkokangas on haagalainen vuonna 1985 syntynyt erikoispsykologi, psykodynaaminen nuorisopsykoterapeutti, integratiivisen psykoterapian kouluttajapsykoterapeutti jatyönohjaaja. Hänen väitöskirjatyönsä käsittelee psykoterapeuttista muutosta, erityisesti haavoittuvuuden, häpeän ja seksuaalisuuden kysymyksissä: miten ja minkälaisen vuorovaikutuksen kautta aktiivinen toimijuus suhteessa ongelmalliseen ja häiritsevään voi tulla uudella tavalla mahdolliseksi ja kokemuksellisesti omaksi otetuksi.


Ahava ja Kivikkokangas käsittelevät omissa töissään muutosta. Näistä lähtökohdista podcastissa pohditaan, mitä kirjallisuus, psykologia tai psykoterapia oikeastaan ovat. Alustavasti, sekä kirjallisuudessa, että psykoterapiassa keskeistä on “toisen nahkoihin meneminen”, niin kuin Ahava asian muotoilee.


Kirjallisuuden määrittävä ongelma on Ahavan mukaan kielen ja todellisuuden suhde. Miten epätäydellisellä välineellä saadaan kuvattua todellisuutta? Ahavan tämän hetkinen työ käsittelee muodonmuutoksia. Kuinka paljon olento voi muuttua ja pysyä edelleen samana olentona? Mistä me alamme ja mihin me lopumme? Eräänä tulevan kirjansa kerroksena Ahava kirjoittaa perhosien metamorfoosista.


Kivikkokangas onnistuu podcastissa valaisemaan psykologiaa ja psykoterapiaa kertomalla omasta näkökulmastaan, minkälaista psykoterapeutin työ on käytännössä ja mitä psykoterapeuttisessa prosessissa tapahtuu asiakkaalle ja terapeutille. Erilaisia psykoterapioita on nykyään monenlaisia. Niitä yhdistää Kivikkokankaan mukaan itsehavainnointikyvyn kehittäminen ja kehittyminen.


Podcastin perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että taide, esimerkiksi juuri kirjallisuus, voi olla erittäin terapeuttista. Keskustelussa kuitenkin nousee muutamaan otteeseen esiin mielenkiintoinen ero terapian ja taiteen välillä. Ahava ja Kivikkokangas tulevat tarkastelleeksi kirjallisuuden ja psykologian tiivistä ja hedelmällistä suhdetta monista näkökulmista. Esiin nousee autofiktion käsite. Mitä se on? Mitä kirja lopulta sanoo?


Podcastia isännöi Olli Ahlroos. Keskustelu on taltioitu Taidekoti Kirpilässä 17.8.2018.71 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page